Decoupage-ról röviden

Ezen az oldalon gyűjtöttem össze a kreatív hobbyjaimat: decoupage-al (ejtsd: dekopázs), és gyöngyfűzéssel készített tárgyak képeit, illetve itt találod a csereszalvétáim gyűjteményét is. Kattints a linkekre.
DECOUPAGE
A "decoupage" egy olyan dekorációs eljárást, papírdekorációt jelent, amikor leggyakrabban szalvéta legfelső rétegét ragasztjuk fel egy megfelelően előkészített, mindenképpen zsír- és pormentes alapra, oly módon, hogy a felületet bekenjük /hobbiboltokban kapható/ decoupage ragasztólakkal, óvatosan rárakjuk a szalvéta felső rétegét, majd nagyon óvatosan középről kifelé lesimítjuk azt, majd újra bekenjük ragasztólakkal, végül ujjunkkal középről kifelé sugárirányban elsimogatjuk a ráncokat. Ha telejesen simára szeretnéd ragasztani a szalvétát, akkor rá is vasalhatod az alapra, ha annak olyanok az adottságai, hogy vasalható. Ha vasalod a szalvétát, akkor az alapot először be kell kenni decupage ragasztóval, hagyod megszáradni, ráteszed a szalvéta felső rétegét, majd arra egy zsírpapírt és a papíron keresztül gőzölés nélkül pamut fokozatra kapcsolva a vasalót rávasalod a szalvétát. A zsírpapírt óvatosan lehúzod róla. Vigyázat, ha a ragacs a szalvétán túl is ér, a zsírpapír beleragadhat és a szalvit is lehúzhatja, ezért óvatosan kell eljárni. Akár a kézzel simítást, akár a vasalást választod a minta teljesen beleszárad a ragasztólakkba, olyan lesz, mintha oda lenne festve. Az alapot előtte pl. akryl festékkel lealapozhatjuk, de anélkül is dolgozhatunk. Ha fa alapra ragasztjuk a szalvétát, akkor akryl festék helyett fapáccal is alapozhatunk. Az alap színét - kiegészítve a szalvéta motívum színeit - por pasztell krétával be is krétázhatjuk. Ebben az esetben a porpasztell krétát fixálni kell, hogy az alapra tapadjanak a krétaporszemek. Ehhez ugyancsak hobby boltokban kapható Fixatívot használhatunk. Ha olaj pasztell krétát használunk, akkor a krétával felvitt színeket terpentinbe mártott ecsettel össze tudjuk mosni. Az alap színét a krétán kívül akryl festékbe, vagy temperába mártott szivaccsal be is pacsmagolhatjuk. Legolcsóbb megoldás, ha mosogató szívacsot használunk hozzá. Persze aki ecsettel akar dolgozni, az a hobby boltokban szivacs ecsethez is hozzá tud jutni.
A tárgy alapozásánál használhatunk repesztő lakkot, amit két festékréteg közé kell felvinni. A repesztő lakk száradás közben összehúzza a felső festék réteget, aminek következtében szép repedések keletkeznek és az alsó festékréteg kilátszik a repedések között.

Szalvétán kívül decoupage papírt is használhatunk. Decoupage papír esetén a papírból kivágott mintát a felragasztás előtt kicsit vízbe kell áztatni, majd a decoupage ragasztóval bekent alapra kell felragasztani. Díszítése ugyanúgy történhet mint szalvéta esetén.

Ha elkészültünk a ragasztással, a tárgyat még tovább díszithetjük pl. felülrepesztéssel, majd patinázással és pasztázással. A felülrepesztéshez két komponensű repesztő lakkot kell használni, ami a hobby boltokban szintén beszerezhető. A repesztő lakk első komponensének felvitele után azt hagyni kell száradni a lakk leírásának megfelelően, majd rákenhetjük a második komponens, figyelembe véve annak utasítását. A második komponens felvitelét száraz ecsettel kell elvégezni.
Ha a repesztőlakk teljesen megszáradt és megjelentek a repedések - ennek ideje lakkonként változó lehet -, a repedéseket patinával kiemelhetjük, hangsúlyozhatjuk. Ha ez is megszáradt a tárgy széleit arany, bronz, stb pasztával még tovább díszíthetjük.

A decoupage technikához a következő alapanyagok kellenek és már dolgozhatsz is:
  • kreativitásod határaiba beleférő bármilyen alap
  • szalvéta
  • akryl festék, tempera, gesso, kréta, diszperzit, amivel alapozol és szinezel
  • decoupage ragasztó, amiből van olyan ami egyben lakk is, de az külön is vehető
  • decoupage lakk
  • ha repeszteni is szeretnél, akkor repesztőlakk (egy, ill. kétfázisú)
  • a repesztések kiemeléséhez patina
  • antikoláshoz arany, vagy bronz, stb. paszta


A decoupage eljárást az index decoupage fórumjának lányai nagyon klasszul összefoglalták és az megtalálható itt.

Decoupage ötletekkel kapcsolatos linkeket, leírásokat a decoupage.lap.hu oldalon találsz magyar, angol, német, olasz, francia, spanyol, holland, finn, dán nyelven.
Az egyéb linkgyűjtemények között pedig olyan, a könyvkötéssel kapcsolatos leírásokat olvashaszt, amit az index decoupage forum ügyeskezű lányai állítottak össze.
A leírásokon túl nagyon szép képtárakat nézegethetsz, csak kattints bal oldalon a lányok nevére.

Ezen kívül decoupage linkek oldalon is nézelődhetsz.

Decoupage alapanyagok lelőhelyeit megtalálod itt, vagy Csuti oldalán a lelőhelyek címszó alatt.

Ha olyan lányokkal szeretnéd megosztani a véleményedet, akik a decoupage szerelmesei lettek, olvasd a forum decoupage ötletek topicját.
Ha a decoupage technika már nagyon megy, és szeretnél tovább fejlődni, próbálkozhatsz decoupage-zsal díszített könyvek készítésével is. A könyvkötéssel kapcsolatos fortélyokat elolvashatod a Könyvkötés topicon. Ugyanitt gyönyörű könyveket is láthatsz, amit a lányok készítettek.
Ha a topicos lányok hozzászólásait nem csak olvasni akarod, hanem levelezni is szeretnél, akkor regisztráld magad a forumon. Csak akkor tudsz hozzászólást írni, ha már regisztráltad magad.

Ha valamelyik szalvétám megtetszett, írd meg a szalvéta számát, hogy hány darabot szeretnél és azt, hogy én hol tudom megnézni a Te szalvétáidat, illetve hova tudom neked küldeni azokat a szalvétákat, amiket szeretnél velem elcserélni.